Belysning genom tiderna

23 februari 2020
patrick pettersson
Belysning genom tiderna

I begynnelsen när människan upptäckte eldens nytta, användes den såväl för värme och matlagning som för att lysa upp i mörkret. När man började kunna kontrollera och bemästra elden i och med facklornas uppkomst, var belysning som inredningsdetalj och ljuskälla född. Allt eftersom tiden gått har belysningen utvecklats från facklor till oljelampor och stearinljus. När elektriciteten uppfanns och man även uppfann glödlampan, så gjorde den moderna tidens lampor sin entré. Det blev enklare med placering och man behövde inte passa ljuskällorna på samma sätt som man behövde med öppen eld.

 

Lampor som inredningsdetalj

Idag används lampor till ett flertal olika användningsområden som till exempel belysning för att kunna se, som direktiv, som stämningshöjare, för att belysa något konstföremål eller någon annan sak, för att framkalla någon känsla och även som en egen inredningsdetalj. Det har till och med blivit populärt att använda belysning i trädgården för att skapa stämning och trygghet och det kan vara konstfullt att använda lampor för att belysa till exempel ett högt träd. Men när man ska köpa lampor för inomhusbruk är det oftast inte enbart för lampans funktion utan även för att själva lampan är vacker.

 

 

Designerlampor som konst

Konst är vad man gör det till, men en del inredningsdetaljer gjorda av kända designers har en så stark position att de behåller sitt värde och till och med kan öka i värde med tiden. Lamporna är tillverkade av gedigna material och skapade av säkra ögon, men det räcker att man säger vem som är designern så finns det ett intresse och värdet är säkrat. Vill man att hemmet ska gå i en speciell stil och att all inredning ska hänga ihop, väljer man ofta lampor från designers som kanske även har möbler i sitt sortiment, som soffor, fåtöljer, sängar, bord, skåp och matsalsmöbler. Hemmet blir på det viset vilsamt sammanhängande. 

Fler nyheter

19. september 2022

Vikten av pumptjänster