Brunnsborrning för bergvärme i Örebro

14 september 2021
jonas olsson

För den som vill satsa på ett grönt och effektivt värmesystem kan bergvärme vara ett bra val eftersom den kan leverera massor av energi året om. Detta eftersom den tar tillvara på den solenergi som finns lagrad djupt nere i marken. Men för att man ska få upp värmen måste man först borra en energibrunn. Att borra en energibrunn går till på samma sätt som när man borrar en vattenbrunn, och de flesta företag som utför brunnsborrning arbetar därför med både vattenbrunnar och energibrunnar. 

Det finns vissa miljömässiga risker med att att borra en energibrunn, och därför måste man först ansöka om tillstånd från kommunen. Man måste också ta reda på om någon grannfastighet redan har anlagt en energibrunn, eftersom de båda borrhålen då inte får komma för nära varandra. Placerar man två energibrunnar bredvid varandra riskerar man att den ena brunnen tar energi från den andra, vilken då inte klarar av att leverera den värme som den ska.

 

 

Viktiga saker att tänka på inför brunnsborrningen

Ska man installera bergvärme och vill ha hjälp med brunnsborrning i örebro ska man vara noga med att anlita ett certifierat företag. Ta in offerter och referenser från några olika företag specialiserade på brunnsborrning och jämför för att hitta det företag som passar bäst. Ett seriöst företag kommer alltid ut på ett kostnadsfritt besök vid en offertförfrågan. Detta för att undersöka marken och bedöma omfattningen av arbetet för att kunna lämna en så korrekt offert som möjligt.

Innan brunnsborrningen påbörjas är det viktigt att man som husägare och beställare av borrningen också märker ut var vattenledningar, fiber, el och andra anslutningar är dragna så att man inte borrar i dessa. Man måste också skriva ett ordentligt kontrakt med företaget som ska utföra borrningen. Där ska slutsumman finnas med, men också ett datum för när energibrunnen ska vara färdig.

Fler nyheter