Därför måste du visa upp invaliditetsintyg 

27 juli 2021
patrick pettersson

Att gå en kamp mot sitt försäkringsbolag är inte särskilt enkelt. Försäkringsbolaget gör det ofta svårare än vad det behöver vara. Inte minst när du råkat ut för någonting hemskt. Någonting så otäckt, obehagligt och långvarigt att det kommer hindra dig från att fortsätta kunna jobba som du gjort hittills.

Du kanske försöker dig på att bestiga Mount Everest men det slutar med att du behöver amputera dina två förfrusna händer. Eller du kanske bara ska gå över gatan, men en bil stannar inte vid övergångsstället och kör på dig så att du får sitta i rullstol resten av livet. Kanske blir du utsatt för ett sexuellt övergrepp som aldrig riktigt går att hämta sig från. 

Om någonting sådant eller liknande sker och påverkar dig i sådan utsträckning att du inte kan fortsätta jobba kommer du att bli så kallad invalid. Att bli invalidiserad innebär att du bör kunna få ersättning från ditt försäkringsbolag eftersom du går miste om framtida inkomster från ditt jobb. 

Dokumentation på skadan 

Men det är som sagt inte alltid enkelt att få ut den där ersättningen, trots att du blivit invalidiserad. Försäkringsbolagen gör nämligen allt för att inte behöva betala ut pengarna. Det räcker inte att du kan visa upp två stumpar på dina armar eller rulla in med rullstolen på försäkringsbolagets kontor. Du måste få en läkare att dokumentera och intyga dina skador i ett så kallat invaliditetsintyg. 

Invaliditetsintyg skrivs ut för att ge försäkringsbolaget dokumentation på att de kan betala ut ersättningen för dina skador. De måste vara försiktiga med sådant och ta in alla bevis de kan få. Det är många som försöker blåsa sitt försäkringsbolag, och som kommer undan med det. Naturligtvis kan det vara frustrerande med all byråkrati, men den är också förståelig. Om du verkligen är permanent skadad kommer intyget inte vara något problem.

Fler nyheter