Därför ska ditt larm alltid kopplas till en larmcentral
I grund och botten installerar nog de flesta ett larm i sitt hem eller företagslokal för att skydda sig mot inbrott. Du vill förstås till varje pris undvika att någon bryter sig in i ditt hus, snor värdefulla föremål eller, gud förbjude, skadar din familj. Därför vill många ha ett larm som är så högljutt att det inte bara väcker dig om du ligger och sover – utan väcker hela grannskapet och bostadsområdet som också kan komma till välbehövlig undsättning.
Visst, det alarmerande höga ljudet har naturligtvis en avskräckande effekt eftersom det drar till sig uppmärksamhet. Men hur många civilpersoner skulle egentligen rycka in under ett pågående inbrott?
De kommer naturligtvis inte ta några risker som kan innebära att de råkar illa ut själva. Dessutom har tjuven lärt sig att många larm gör ingenting mer än bara tjuter. De vet att de har tid på sig att göra sin grej, även om de behöver göra det med bomullstussar i öronen.
Snabbare utryckning
Det är exakt därför ett larm inte är så mycket värt om det inte går direkt till en larmcentral. Annars hade säkerhetsvakter kunnat rycka ut direkt när larmet aktiverats och registrerats på just den aktuella larmcentralen. I regel får du ett samtal från säkerhetstjänsten som undrar om du känner till att larmet gått igång. Ibland kan det kanske ske av misstag. Svarar du nej eller inte kan identifiera dig med en kontrollfråga så vet larmcentralen att det pågår ett inbrott.
En eller ett par säkerhetsvakter är betydligt mer avskräckande för tjuven än ett tjutande larm. Förutom att gripa in kan det vara bra att ha dem på plats snabbt efteråt för att spåra tjuvarna om de har hunnit fly. Men ingenting av det är som sagt möjligt om inte larmet är direktkopplat till en Larmcentral. Hur skyddad vill du egentligen vara?