Makuladegeneration: När ska man gå till en ögonläkare?

05 augusti 2022
Helen Johansson

editorial

Två typer av makuladegeneration

Makuladegeneration är ett tillstånd som påverkar näthinnan, som ligger på baksidan av ögat. Detta tillstånd kan orsaka synförlust hos personer som har det. I vissa fall kan makuladegeneration leda till blindhet. Om du upplever förändringar i din syn är det viktigt att du träffar en ögonläkare så snart som möjligt. I den här artikeln kommer vi att diskutera symtomen på makuladegeneration och när du bör uppsöka en läkare.

Det finns två typer av makuladegeneration: torr och våt. Torr makuladegeneration är den vanligaste formen och står för cirka 90 procent av alla fall. Den utvecklas långsamt och drabbar vanligen båda ögonen. Våt makuladegeneration är mindre vanlig men allvarligare. Den uppstår när onormala blodkärl växer under näthinnan och läcker vätska eller blöda. Detta kan orsaka allvarlig synförlust på kort tid.

Om du är orolig för din syn är det viktigt att du träffar en ögonläkare för en omfattande ögonundersökning. Om du får diagnosen makuladegeneration finns det behandlingar som kan bidra till att bromsa sjukdomsutvecklingen och bevara din syn.

 

Ögonläkare Stockholm

https://www.lameramedical.se/ogonlaserbehandlingar/

Bromsa utvecklingen.

Symtomen på makuladegeneration kan vara:

-Grumlig syn

-Svårighet att se i svagt ljus

– svårigheter att läsa eller göra annat nära arbete

– raka linjer som ser vågiga ut

– ett mörkt eller tomt område i mitten av synfältet.

Om du upplever något av dessa symtom är det viktigt att uppsöka en ögonläkare så snart som möjligt. Tidig upptäckt och behandling av makuladegeneration är mycket viktigt för att förhindra synförlust. Det finns inget botemedel mot makuladegeneration, men det finns behandlingar som kan bidra till att bromsa sjukdomsutvecklingen.

Om du har makuladegeneration är det viktigt att du träffar en ögonläkare regelbundet så att de kan övervaka ditt tillstånd och ge dig de bästa behandlingsalternativen. Tack för att du läste! Vi hoppas att den här artikeln var till hjälp för att förstå makuladegeneration och när du ska träffa en ögonläkare.

Fler nyheter