Med hjälp av plastskivor, ventilationstejp och tätningsband kan man få ett riktigt fint tak till sin uteplats

18 juli 2021
Cecilia Olsson

Intresset har sällan varit större när det handlar om att bygga egna altaner, verandor och dylikt för att ”hemestern” ska bli så bekväm som möjligt. Det finns ett stort behov av att skapa mysiga miljöer i och runt bostaden för att man ska kunna njuta utan att ens behöva lämna tomten. En pergola eller veranda kan göra det möjligt att njuta av frisk luft med härlig utsikt över trädgården även under sommarens regniga dagar. Det behöver inte heller vara svårt att bygga uteplatsen själv, bara man får tag i bra material. 

Bygg uteplats efter smak och behov

Själva stommen kan med fördel byggas i trä och det går även att använda sig av glaspartier, framförallt då det handlar om en veranda. Något som har större inverkan än vad man kanske kan tro är taket på konstruktionen. Beroende på vilket tak man väljer kan man få mer eller mindre ljus in i uteplatsen och det kan även påverka hur varmt det blir under taket. 

Click-Step är ett system som erbjuder en av de enklaste lösningarna när det gäller kanalplasttak. De är smidiga att montera, transportera och arbeta med samtidigt som man slipper synliga skarvar och skruvar i taket. Click-Step systemet klickar man enkelt ihop och får därmed smidigt ett fint tak som skyddar mot regn och stark sol. De kommer i två färger, klar och opal, så att man kan välja det bästa taket beroende på var byggnationen är placerad. 

Välj rätt färg på taket

Är pergolan eller terassen till exempel omgiven av mycket växtlighet eller ligger i skugga stora delar av dagen så kan det vara bäst att välja ett klart tak för att maximera ljusinsläppet. Ligger den däremot i söderläge så att solen ligger på i princip hela dagarna så kan det vara behagligt med opal plast som dämpar solljuset. Taket hittar man på e-plast.se, där finns även viktiga tillbehör som behövs vid montering såsom ventilationstejp och tätningsband. Gå in på https://e-plast.se/shop/tillbehoer-takskivor/click-step-tillbehoer/ventilationstejp för mer information. 

Fler nyheter