Minireningsverk för hem och fritidshus

24 juni 2022
patrick pettersson

editorial

Nu är det kanske en del som ställer sig frågan vad ett minireningsverk är för någonting. De med lite bättre fantasi kan säkert föreställa sig många saker, men ett minireningsverk är kort och gott ett reningsverk i litet format.

Nästa fråga en del måhända ställer är vad man ska ha ett minireningsverk till. Många bostäder och fritidshus har så kallade enskilda avlopp. Vad detta innebär är att avloppen inte är anslutna till de kommunala reningsverken. I sin tur betyder det att det som spolas ner i avloppet riskerar att påverka vår natur negativt.

 

Vilken typ av minireningsverk ska man ha?

Namnet minireningsverk kan kanske få en att tro att det bara finns jättesmå modeller. Men trots vad namnet må antyda finns de i många olika storlekar. På ett väldigt kortfattat sätt kan man säga att vilken sorts minireningsverk som passar dina behov bäst beror framför allt på hur mycket det kommer användas.

Om du till exempel behöver ett minireningsverk till ditt fritidshus som du kanske bara besöker ett par gånger om året räcker det troligtvis med en lite mindre modell. För ett permanentboende behöver du dock någonting lite större. Hur pass stort reningsverk du behöver beror naturligtvis även på hur många det är som bor i hemmet. Andra faktorer man bör tänka på är hur hög skyddsnivån är, hur de geografiska förutsättningarna är på ens tomt, samt driftskostnader.

 

Minireningsverk

 

Minireningsverk och dess fördelar

Den som kanske tänker på en stor och ful sak som förstör utsikten behöver inte oroa sig. Minireningsverket grävs ner i marken så att man inte ser det. Vidare är det enkelt att kontrollera reningsverkets funktion, samt utföra provtagning för att vara säker på att ens reningsverk lever upp till de krav som ställs. Avslutningsvis är det en mer ekonomiskt fördelaktig lösning än en del andra alternativ som finns på marknaden. 

Fler nyheter