Möt morgondimman på hästryggen

21 april 2020
Mikael Barani
Möt morgondimman på hästryggen

Finns det något ljuvligare än att vakna upp en tidig morgon på våren och se solen sprida sitt ljus ut över gröna slätter? Det är en fantastisk känsla att se hur våra regioner rör sig alltmer mot ljuset och värmen.
Tillhör man den typen som går upp tidigt på morgonen, för att ägna sig åt ridning i Stockholm, så är naturens belöning ovan nämnda upplevelse. Att vara med från start – när dagen drar igång är en riktig upplevelse. Det känns på något sätt som om att man redan har hunnit med att göra massor innan man ens har hunnit äta frukost. Speciellt om man upplever världen från hästryggen efter ett gediget antal lektioner på Swartlings Ridskola. 

Lite känns det faktiskt som om att man spolas tillbaka i tiden. När man sitter där på hästen är det som att man länkas samman med mänsklighetens historia. Till en tid då hästryggen var det snabbaste sättet för oss att ta oss fram på. När vidderna fortfarande var outforskade och världen var en mer spännande, och farlig, plats.
Många av oss saknar nog den känslan av ovisshet idag. Visst är det trevligt med trygghet och förutsägbarhet – men samtidigt så ligger det i människans natur att utforska. ”To make the unknown known” som citatet ur den finfina filmen Interstellar lyder.

Därför är en kunskap som rytt ett förhållandevis tillgängligt men kraftfullt sätt att ta tillbaka äventyret på.
Samtidigt erbjuder hästryggen en sorts evolutionärt känsla av bekantskap. Människan har trots allt tämjt och ridit hästar i tusentals år – så det vore konstigt om vi inte kände någon sorts koppling till historian när vi väl satt däruppe.

Ett bra träningspass är det också att rida. Det är lätt att tro att man inte behöver göra särskilt mycket när man väl är däruppe. Sanningen är att det är hårt arbete.

Fler nyheter

19. september 2022

Vikten av pumptjänster