Odlingsram för enklare trädgårdsplanering

27 augusti 2021
william eriksson

Med en odlingsram, eller pallkrage, kan du få ordning på din trädgård. Det är ett sätt att odla på som ofta används i köksträdgården för att du ska ha växter som blir kvar på sin plats. Men det är också ett sätt att förtydliga och liksom sätta en växt på sin egen scen. Genom att dela av odlingsytorna med en odlingsram får den växt som planteras där, allt fokus. Och till och med växter som inte gör så mycket väsen av sig blir plötsligt uppmärksammade.

Men när du väljer odlingsram så kanske du föredrar en ram i trä, som pallkragar traditionellt är tillverkade av. Det är ett billigt och enkelt sätt att få en ram runt din odling. Men det är också tyvärr en ram som inte kommer hålla i så många år. Med tiden kommer ramen ruttna eller börja bli ful på grund av väder och vind samt den jord som finns inuti ramen. Det är därför som det blivit mer populärt att istället använda sig av en odlingsram av exempelvis corten.  

 

 

Var växt på sin plats

Odlingsramen är ett sätt att göra odlingen enklare. På grund av att jorden kommer upp en bit så kommer även du få lättare att kunna plocka av allt det goda som du odlar. Det kan även vara så att du odlar någon typ av växter enbart för skönhetens skull, men även där ger odlingsramen en enklare hantering när det gäller plantering och all typ av ogräsrensning eller gallring som du vill kunna göra.

Växter som är invasiva, alltså sprider sig mycket lätt, sätter du helt i en odlingsram. Där har de ingen chans att smita och börja sprida sig vidare. Men sist och inte minst så är odlingsramen ett mycket vackert och ordningsamt sätt att odla på. Snyggast är ifall du då väljer växter med stor volym.  

Fler nyheter