Papptak håller tätt från regnet

16 augusti 2021
Lily Hansen

Då var det dags att lägga nytt tak. Du har tröttnat på att det regnar in så fort det kommer en rejäl skur. Det håller inte längre att torka upp golv och ställa ut hinkar för att samla upp vattnet. Självklart är det inte hållbara lösningar. Det är knappt plåster på såren. Ett nytt tak är den konstruktiva idén. När du väl bestämt dig för det kommer nästa frågeställning och utmaning. Hur lägger man egentligen ett tak? Och framför allt – vad ska taket vara gjort av? 

När någon föreslår att du ska lägga ett papptak tror du inte dina öron. Du tror att det är ett aprilskämt. Du ser framför dig ett papptak byggt av kartongbitar, ungefär som den koja din femåring byggde av kartonglådan till soffan ni köpte förra månaden. Skulle ett papptak vara ett alternativ? Om ditt nuvarande tak regnade in, skulle då inte ett papptak braka igenom bara vid första regndropparna? Dina frågor är bra, men de är också baserade på okunskap. 

 

 

Papptak är ett prisvärt alternativ

Faktum är att ett papptak är lite annorlunda än vad det låter som. Det är inte papp från kartong eller annan liknande papp. Det är faktiskt en väldigt hållbar lösning, och framför allt är det ett billigare alternativ för dig som har en något mindre plånbok. Papptak är dock inte en budgetlösning som kommer blåsas sönder likt de två första grisarnas hus i sagan om “de tre små grisarna”. Det kommer inte heller att regna in, likt ditt nuvarande tak. 

Däremot ska du såklart som med vilket tak som helst anlita en takläggarfirma till att göra själva arbetet. Ett papptak kommer dessutom att behöva underhållas med jämna mellanrum för att hålla över lång tid. Har du kunskap, och självförtroende, att göra det jobbet själv så kör i vind. Men då tillhör du undantaget som bekräftar regeln.

Fler nyheter