Parfym – för väldoft och nostalgi

12 november 2019
jonas olsson
Parfym – för väldoft och nostalgi

“Det är bra att parfym finns, men det är synd att den behövs”. Så lär Marie Antoinette ha sagt på 1700-talet. Oavsett om man håller med eller inte så finns parfymen än idag och då är det väl lika bra att bejaka och uppskatta den. En doft av parfym kan göra så mycket, förutom det där uppenbara – att dölja en dålig lukt. En doft kan sätt igång en minneskavalkad i hjärnan: doften av en särskild parfym, kanske Chanel No 5, kan få en att minnas mormor som alltid använde just den, hon hade papiljotter i håret och stod i köket och bakade bullar med både kanel och kardemumma.

 

 

Kanel, kardemumma och andra dofter

 

Så bara av att ha känt en hint av Chanel No 5 från någon främling i tunnelbanevagnen på väg hem från jobbet, känner man helt plötsligt att man måste springa förbi affären för att köpa bullar. Måtte de ha både kanel och kardemumma! Ja, parfym, dofter och lukter har en stor inverkan på människan. Dofter tillverkas i olika varianter och för olika ändamål. Det finns för hemmet, för möbler, textilier och som rumsdoft; men det vanligaste är nog att det används till kroppen i form av parfym. 

 

Eau de parfum, eller toilette?

 

Den riktiga parfymen för kroppen är den som kallas “eau de parfum” där själva parfymextraktet är i hög koncentration. Med lite lägre koncentrationsgrad kallas det istället för “eau de toilette” och därmed blir det oftast också billigare. Bra för plånboken, men ännu bättre för dem som inte tål för stark doft. Parfym finns det mycket av hos exempelvis Sephora. De har ett stort utbud av dofter så oavsett om du letar efter särskild parfym för att komma i rätt nostalgiskt mode eller vill ha en helt och hållet ny, är det stor chans att du hittar den här.

Fler nyheter