Rätten till försvarsadvokat

26 augusti 2019
patrick pettersson
Rätten till försvarsadvokat

I amerikanska filmer där polisen har tagit in en misstänkt till förhör brukar personen ofta utbrista att den vägrar säga något innan dennes advokat kommit. Man kanske kan tro att detta är en typisk filmgrej, i stil med att bilar exploderar i massiva brinnande svampmoln eller att explosioner låter i rymden – alltså sådant som kanske funkar på film men definitivt inte händer i verkligheten. Men i det här fallet är det helt riktigt, även i Sverige. Den som misstänks för brott har rätt till en försvarare vid sin sida under samtliga polisförhör – och vidare genom hela rättsprocessen.

 

 

Försvarsadvokatens roll

 

Oavsett om den misstänkte är from som ett lamm eller skyldig som synden så anses det viktigt att personen får professionell hjälp att ta sig igenom den ofta omskakande upplevelse det innebär att bli misstänkt för ett brott och genomgå en rättsprocess. En duktig försvarare låter inga moraliska värderingar kring det påstådda brottets art inverka i arbetet – fokus ligger helt på att finnas vid den misstänktes sida och verka för att ta vara på dennes intressen och rättigheter. Detta kan kännas provocerande när man tänker på synnerligen allvarliga brott, men försvarsadvokatsyrket handlar om att företräda en person oavsett vad denna människa har gjort sig skyldig till.

 

Försvarare och målsägandebiträden i Göteborg

 

Beträffande Brottmål i Göteborg kan den som behöver offentlig försvarare hitta mycket kompetenta advokater. Den som frikänns behöver inte betala något, i stället tar staten kostnaden. Den som döms måste vanligtvis betala tillbaka advokatkostnaderna helt eller delvis, beroende på inkomst. Även den som är brottsoffer kan få stöd av ett målsägandebiträde och behöver inte betala själv. Så oavsett om man är misstänkt för brott – skyldig eller ej, eller om man är brottsoffer, så har man rätt till hjälp. Och det behöver inte kosta något så länge man inte blir dömd. 

Fler nyheter