Skolan hade stått i mindre lågor med brandtätning

12 maj 2021
jonas olsson

“Hela skolan står i lågor, hoppas hela skiten brinner ner!”. Minns du den här gamla dängan från när du gick i skolan? Rimligtvis sjöng du och dina klasskamrater den i lågstadiet eller till och med mellanstadiet. Det här är en visa om hur skolan brinner och som har sjungits, och fortfarande sjungs, i nästan hela landet. Den uttrycker ett sådant hat för skolan att ingen av eleverna skulle bry sig om den brann ned till grunden.  

Sången fortsätter med “mitt i röken sitter fröken, äter Piggelin och dricker vin”. Ja, det rimmar åtminstone men mycket kreativare än så är raden inte. Den är definitivt inte verklighetstrogen. 

Om fröken verkligen hade suttit mitt i brandröken hade hon börjat hosta för full hals, och hade hon andats in för mycket av den farliga röken hade hon troligtvis tappat medvetandet. Det fröken borde göra när det brinner är att hålla sig lågt och krypa fram på golvet eftersom värmen stiger. 

Barnen kastar bensin på elden 

Avslutningsvis lär vi oss i ramsan att “rektorn springer efter vatten, barnen kommer efter med bensin”. Den här meningen spär på den tidigare idén om att eleverna inte bara vill att skolan ska brinna ned, den ska brinna snabbt. Bensinen får elden att närmast explodera och ta sig fram med en rasande fart. Det skulle göra rektorns släckningsförsök meningslösa. Det är väl också tanken. 

Vad rektorn kan sätta sitt hopp till är att den som var ansvarig för att bygga skolan tänkte på att utrusta väggarna med brandtätning. Då hade åtminstone elden kunnat hålla sig i ett klassrum, om det nu var där den började. Inte sprida sig över hela byggnaden. Å andra sidan sjunger de i ramsan att det är “hela skolan” som “står i lågor”, så någon vidare brandtätning var det nog tyvärr inte att räkna med. Stackars rektorn. 

Fler nyheter