Tack vare pistmaskinen

14 december 2020
Lily Hansen

Älskar du att stiga upp i ottan, stoppa fötterna i pjäxorna och bege dig upp på fjälltoppen? Precis när solens strålar kikar över horisonten, och himlen och hela landskapet färgas av en gudomlig palett?

När du når till toppen av fjället är det alldeles vindstilla. Inte ett moln så långt ögat kan nå. Du hör det susande som skapas av skidorna mot snön när du sakta glider fram mot branten. Väl där super du in allt det underbara och låter gravitationen ta tag i dig. Du faller över kanten, ner för backen.

 

Morgon med manchester

När farten ökar tar du ditt första skär och du hör det välbekanta, knastrande ljudet när skidornas kanter skär mot den nypistade snön. Det är ingenting annat än ljuv musik. Hela denna procedur skulle kunna skrivas ut istället för antidepressiva mediciner. Utan tvekan. Manchestermorgon på recept åt folket!

Nypistad snö brukar kallas manchester på grund av de karaktäriska ränderna. Ränderna som finns såväl i tyget som i snön efter att en pistmaskin gjort sitt jobb. Dessa ränder i snön försvinner allteftersom morgonen och dagen lider, när folk åker på den. Det är därför man pratar om manchestermorgon. Till kvällen, när backarna har stängt, är det dags för pistmaskinen att åter skrida till verket.

 

 

Balsam för själen

Nästa morgon finns där på nytt manchester. Allt tack vare ett larvbandsdrivet fordon kallat pistmaskin. Åt alla skidsugna människor preparerar den snön. Det är upphovsfordonet till de fantastiska mornarna med den randiga manchestern.

Med hjälp av sitt schaktblad samlar den upp och jämnar ut all snö. Hårda snö- och isklumpar löser den upp med sin hydrauldrivna snöfräs. Har det kommit nysnö är det istället en tryckvals som den använder. Slutligen fixar den en fin finish med tryckmattan längst bak på maskinen. Allt för att skapa balsam för själen åt skidåkarna. 

Fler nyheter