Vardagliga vägar till besparingar

19 maj 2020
Mikael Barani

Att se över ekonomin – både i stort och smått – har väl minst sagt hamnat på tapeten under de senaste månaderna. Den pågående pandemin orsakar inte bara stor tragedi när det gäller liv och hälsa, utan den gör minst sagt mos av den globala ekonomin. Ingenting känns längre som vanligt och man vet ibland inte vad som är upp och vad som är ned från den ena dagen till den andra.

Att det kommer att ta år för ekonomin att återhämta sig är vid detta lag klart. Enligt experterna så överstiger effekten av denna finansiella kris till exempel den som ägde rum 2008. Nu, som då, verkar lösningen vara att helt enkelt trycka upp mer pengar. Frågan är hur det kommer att påverka oss på sikt.

Vad detta betyder rent praktiskt för gemene man är att det är klokt att se över sina utgifter kontra inkomster. Nu gäller det att tänka långsiktigt och se över vad som är klokt att göra för att inte stressa den personliga ekonomin mer än nödvändigt. Ska man göra inköp så är det klokt att rikta in sig på saker som på sikt faktiskt sparar en pengar, till exempel genom att skaffa en värmepump i Stockholm. 
Detta är förvisso en kostnad i det första ledet. Ur ett länge perspektiv så kommer du däremot att tjäna på det jämfört med andra lösningar.

Så sätt dig ned och tänk över hur dina närmaste år ska se ut. Skulle du kunna klara dig på hälften av hushållets inkomster till exempel? Med detta inte sagt att detta är ett scenario som kommer att bli verklighet. Däremot är det alltid klokt att vara förberedd på det västa även om man väntar sig det bästa.

Det handlar alltså med andra ord inte om att man ska gå omkring och vara orolig. Däremot så kan man slippa framtida oro genom att agera med is i kistan idag.

Fler nyheter